SIQ

Het spiritueel intelligentie quotiënt:

 SIQ

Naast het algemeen bekende intelligentie quotiënt (IQ) en minder bekende emotionele intelligentie quotiënt (EQ) wil ik de aandacht vestigen op een ander, nog minder bekend begrip, het spiritueel intelligentie quotiënt: SIQ.

Dat is de verhouding tussen de mate van geestdrift in het geven van het allerbeste qua inzicht en kunde in liefdevolle affectie aan een leerling(e) en het normaal uit plichtbesef doen van de lestaak. Het is de verhouding tussen twee energiën:  de energie van de hogere geest en die van de lagere ziel.

1. Als voorbeeld één noem ik één van mijn vroegere wiskundedocenten aan de TU-Delft. De beste man, Dr. Kanters, bezat een ongekende geestelijke energie en spirit, die aanstekelijk werkte. Hij had een hoog SIQ. Als hij sprak en sommen uitlegde kwam speeksel op zijn lippen, dat opdroogde tot witte droge plekjes in zijn mondhoeken. Hij was meer dan enthousiast, een man vol van geestdrift met affectie voor de studenten, een gedrevene, mijn grote voorbeeld in die tijd. Hij bezorgde mij een onwaarschijnlijke 9 voor het moeilijke vak stochastiek. Indrukwekkend om aan terug te denken! Hij was een goed mens vol geestdrift en kracht.

2. Een andere man als tweede goede voorbeeld was wijlen Elias Aslaksen, een ongekend geestdriftig persoon, vol humoristische trekken en diepe geestelijke waarheden. Hij bezat een hoog SIQ en communiceerde dagelijks met God, de bron van zijn geestkrachtig leven. Van hem heb ik de meest leerzame levenslessen in mijn bestaan ontvangen. Aan het einde van zijn aards bestaan hoorde hij God permanent spreken.

3. Op de VU tenslotte kreeg ik tijdens mijn rechtenstudie in het eerste jaar werkcollege strafrecht van een dynamisch en geestdriftig advocaat. Hij bezorgde mij een 9,3 voor strafrecht, als climax aan het einde van het eerste moeilijke studiejaar: het hoogste cijfer tijdens die gehele studie.

Dat zijn goede herinneringen, die aantonen hoe veel echte geestdriftige uitstraling en enthousiasme betekenen in een onderwijssituatie. Van een geestdriftig docent met affectie en inzicht profiteert elke student(e) en leerling(e) onafhankelijk welk niveau en welk vak die docent geeft.

bliksem09_2

als de vonk overspringt, gebeurt het!!